Schinduf 100g Solaris
Descriere
Ce este schinduful
Folosit pentru creșterea masei musculare și a forței fizice de către faimoșii gladiatori ai Romei antice, cu mai bine de două mii de ani în urmă, schinduful (Trigonella foenum-graecum sau „fân grecesc”) este o plantă aromată din familia leguminoaselor (Fabaceae) care este folosită mai ales ca un condiment, dar și ca remediu terapeutic.
Schinduful este originar din sudul Europei și regiunea Mării Mediterane, dar actualmente se cultivă și în vestul și sudul Asiei, în nordul Africii și în Europa centrală. Planta de schinduf crește până la o înălțime de maxim un metru, are frunze trifoliate, iar florile sale sunt mici și albe. Pe tulpini crește fructul schindufului, reprezentat de păstăi lungi, curbate, care conțin mai multe semințe de culoarea muștarului.
De la acestă plantă se folosesc îndeosebi frunzele și semințele. Sunt comericializate atât semințe întregi de schinduf, cât și schinduf măcinat, obținut prin măcinarea semințelor uscate de schinduf. Principalii producători de schinduf sunt India, Pakistan și Afghanistan.
Schinduful are un gust dulce-amărui și astringent, ce amintește oarecum de zahărul ars și un miros intens, asemănător leușteanului. Mirosul specific al schindufului, dar și al leușteanului se datorează sotolonului, un compus aromat puternic din compoziția celor două plante.
Poți adăuga schinduf măcinat în special la mâncărurile sărate. Îl poți folosi pentru a condimenta supele, sosurile sau salatele. Poți pregăti și un macerat de schinduf, cu efecte terapeutice multiple asupra organismului.
Beneficii ale schindufului
Schinduful conferă multiple beneficii organismului, dacă vei alege să îl integrezi în alimentație. Multe dintre aceste beneficii se datorează conținutului nutrițional bogat în macro și micronutrienți.
Schiduful conține aproximativ 30% proteine și 25% fibre. De asemenea, este o sursă importantă de:
vitamine: A, B1, B2, B3 (niacină), B6 (piridoxină) și B9.
minerale: fier (cu 98% mai mult decât alte alimente), dar și potasiu, magneziu, calciu, cupru, zinc.
Schinduful conține antioxidanți, taninuri, fitosteroli, cumarină, fitoestrogeni, saponine și lecitină. Beneficiile pe care le conferă consumul sau administrarea de schinduf rezidă în proprietățile pe care acesta le are.
Schinduful este: antiinflamator, hipoglicemiant, hipocolesterolemiant, afrodisiac, tonic nutritiv, detoxifiant, stimulent al metabolismului, dezobstruant limfatic, având următoarele acțiuni terapeutice:
-scade nivelul glicemiei – schinduful scade nivelul de zahăr din sânge prin stimularea secreției de insulină, având, totodată, și un indice glicemic scăzut. Este recomandat ca adjuvant, în cazurile de diabet.
-reduce simptomele asociate menstruației și menopauzei – pulberea de schinduf acționează în special ca antiinflamator uterin, elimină crampele menstruale (dismenoreea). De asemenea, reglează sistemul hormonal și susține sănătatea aparatului genital feminin la menopauză. Aceste acțiuni se datorează în special fitoestrogenilor din compoziția schindufului.
-susține dezvoltarea musculaturii – schinduful conține proteine și fitosteroli, precum diosgenin, care poate fi considerat un precursor al steroizilor. Consumul de schinduf este recomandat mai ales sportivilor sau persoanelor active, care vor să își crească masa musculară și, implicit, rezistența organismului la efortul fizic intens, de lungă durată.
-scade nivelul colesterolului – susține metabolismul lipidic și contribuie la scăderea nivelului trigliceridelor și a colesterolului „rău” (LDL).
-stimulează lactația – datorită proprietăților galactogoge ale schindufului, evidențiate de unele studii, se recomandă ca femeile care alăptează să consume macerat de schinduf la câteva zile după nașterea copilului, pentru a crește secreția de lapte matern. Schinduful contribuie la buna funcționare a glandelor mamare.
-facilitează buna funcționare a sistemului gastrointestinal – facilitează digestia alimentelor, elimină dispepsia, colicile, diareea și dizenteria, în special datorită conținutului ridicat de fibre.
-susține activitatea sexuală – schinduful are proprietăți afrodisiace, crește libidoul, susține potența și activitatea sexuală. Crește nivelul de testosteron. Combate frigiditatea și impotența.
-remediu nutritiv – pulberea de schinduf este recomandată pentru anorexie, anemie, lipsa apetitului. Favorizează reglarea greutății corporale.
-conferă sănătate părului – datorită efectului remineralizant și vitaminizant al schindufului, este stimulat procesul de creștere a părului. Totodată, schinduful oferă volum și strălucire părului.
-tonic general – conferă vitalitate, reduce stările de oboseală, astenia fizică, surmenajul. Reduce răspunsul inflamator rezultat în urma exercițiilor fizice intense, accelerând recuperarea.
Cum se poate consuma
În alimentație, schinduful este folosit cel mai adesea pentru a condimenta unele preparate culinare, în special pe cele sărate. Poți adăuga semințe sau pulbere de schinduf la rețetele mâncărurilor favorite, în special la supe, mâncăruri cu legume, cereale (de exemplu: la orez), leguminoase. Schinduful este un condiment gustos și în unele salate, în sosuri, în preparatele ce conțin brânză sau alte produse lactate, în produsele de panificație (de exemplu, în unele lipii). Semințele de schinduf se pot adăuga și la murături sau la marinade.
Regăsim schinduful în special în gastronomia indiană și marocană. În ceea ce privește tradițiile culinare ale Indiei, schinduful reprezintă unul dintre ingredientele folosite pentru amestecurile de condimente (garam masala), împreună cu alte condimente precum: fenicul, chimion, coriandru, turmeric și ghimbir.
Schinduful este adăugat mai ales în rețetele de curry, chutney sau dhal. Uneori, este folosit ca înlocuitor al siropului de arțar în prepararea unor deserturi și băuturi. Nu în ultimul rând, schinduful poate fi folosit pentru a pregăti un ceai cu efecte terapeutice.
Ceai de schinduf
Ceaiul de schinduf este, prin excelență, un ceai vitalizant, cu efecte tonice, de sporire a energiei și a rezistenței întregului organism. Totodată, stimulează secreția lactată, reglează sistemul hormonal feminin și susține activitatea sexuală. Conferă spectrul larg de beneficii menționate anterior.
Pentru a beneficia de toate aceste efecte benefice sau, pur și simplu, dacă vrei să te bucuri de un ceai aromat, cu un gust deosebit, poți să prepari un ceai de schinduf.
Înainte de a afla cum poți să pregătești ceaiul de schinduf, este necesar să știi că există mai multe modalități de a pregăti un ceai: macerat la rece, infuzie și decoct. În funcție de metoda aleasă, eficiența terapeutică a ceaiului va fi mai mare sau mai mică.
Maceratul la rece este varianta cea mai eficientă din punct de vedere terapeutic dintre aceste modalități. Aceasta presupune să lași o anumită plantă medicinală la macerat în apă rece timp de câteva ore, după care poți strecura și consuma respectivul macerat.
Infuzia implică să adaugi planta mărunțită sau pulbere în apă clocotită, după ce ai oprit focul, lăsând substanțele să se infuzeze pentru 10-15 minute. Decoctul presupune fierberea plantei în apă. În ambele cazuri, lichidul rezultat este strecurat și apoi consumat. Deși decoctul este metoda cea mai des utilizată de a pregăti un ceai, acesta are o eficiență extraordinar de mică, aproape nulă, întrucât principiile active din plante sunt distruse la temperaturi înalte.
Pentru a pregăti un macerat la rece cu schinduf, adaugă o lingură de pulbere de schinduf la o cană de apă (250 ml apă), las-o timp de câteva ore la macerat, după care o poți strecura. Dacă dorești, poți încălzi maceratul la temperatură minimă, pentru a te bucura de un ceai cald.
Se recomandă ca persoanele alergice la schinduf, persoanele cu hipoglicemie și femeile însărcinate să evite folosirea remediilor pe bază de schinduf. Planta conține compuși chimici care pot stimula contracțiile femeilor însărcinate.
Schinduf pentru potență
Afrodisiac prin excelență, schinduful este indicat pentru creșterea libidoului și tratarea frigidității și impotenței. În cazul femeilor, schinduful reglează sistemul hormonal, contribuie la tonifierea sânilor și susține activitatea sexuală. În ceea ce privește bărbații, schinduful are ca efect o creștere a nivelului de testosteron, tratând astfel simptomele hipogonadismului masculin și disfuncția erectilă.
Pentru a beneficia de aceste efecte, se recomandă folosirea schindufului în cantități mai mari, sub formă de macerat din pulbere de schinduf, până la 3-4 căni pe zi. De asemenea, pulberea de schinduf măcinat poate fi administrată sublingual, fiind umezită în prealabil cu puțină apă. După 15-20 de minute, poate fi înghițită cu apă. Cantitățile și durata acestor administrări vor fi stabilite de medicul fitoterapeut, în funcție de tipul constituțional și istoricul medical.
Este necesar să ai în vedere faptul că substanța denumită sotolon din compoziția schindufului poate conferi, în cazul folosirii îndelungate, un miros specific transpirației și urinei.
Opinii
Pareri Schinduf 100g Solaris
Spune-ne parerea ta despre acest produs si porneste discutia.