Turmeric macinat 40g Eco Solaris
Descriere
Ce este turmericul
Cunoscut încă din Antichitate și menționat mai ales în străvechile tratate ale medicinii ayurvedice indiene, turmericul este un condiment, un colorant alimentar și textil natural și, totodată, un remediu eficient. Turmericul (Curcuma longa) este o plantă perenă, originară din sudul Asiei, ce aparține aceleiași familii din care face parte și ghimbirul (Zingiberaceae).
Turmericul crește până la o înălțime de aproximativ un metru, are frunze lungi, pețiolate, flori mici galbene-portocalii și rizomi groși, cilindrici, ramificați, cu o culoare maronie deschisă la exterior și galben-portocalie în interior. Acești rizomi sunt colectați, uscați și măcinați, fiind transformați într-o pulbere fină cu un gust aromat, ușor amărui și picant, cu virtuți terapeutice deosebite. acestea se datorează curcuminului, principala substanță activă, cu proprietăți antiinflamatorii și antioxidante, prezentă în rizomii de turmeric.
Turmericul mai este denumit și „șofran indian”, fiind un condiment popular, utilizat cu precădere în subcontinentul Indian. India este în prezent cel mai mare producător și exportator de turmeric, cuprinzând până la 70-75% din totalul producției mondiale de turmeric.
Pudra de turmeric este folosită în alimentație, mai ales în tradițiile culinare asiatice, fiind un ingredient de nelipsit al amestecurilor de curry, a mâncărurilor de tip curry și a multor alte preparate. De asemenea, este folosită mai ales în India, pentru a fabrica unele vopsele cu care sunt colorate hainele. În acest mod sunt obținute, în mod tradițional, robele purtate de călugării budiști. În cele din urmă, turmericul este un supliment și remediu unanim recunoscut pentru eficiența sa în profilaxie, cât și în ameliorarea sau tratarea unor simptome caracteristice unor afecțiuni sau boli.
Te invităm să descoperi în continuare beneficiile turmericului, precum și modalități în care poți folosi pulberea de turmeric atât în alimentație, cât și în scopuri terapeutice sau cosmetice.
Beneficiile turmericului pentru sănătate
Apreciat pentru multiplele sale proprietăți terapeutice, atât în medicina indiană, cât și în cea chineză, turmericul este înainte de toate un antioxidant și imunostimulator eficient.
Turmericul este o sursă bogată de micronutrienți, atât vitamine cât și minerale, din care amintim următoarele:
-vitamina E (în special), dar și vitamina C, vitamine din complexul B (B1, B2, B3, B5, B6), vitamina K.
-minerale: fier, magneziu și potasiu (în cantități mari), dar și fosfor, calciu, mangan.
De asemenea, turmericul conține proteine și fibre, într-o proporție considerabilă, precum și compuși polifenolici (curcuminoide), dintre care cel mai important este curcuminul. Regăsim în compoziția sa și unele uleiuri esențiale, precum și monoterpene și alcaloizi.
Atunci când integrezi turmericul în alimentația ta sau îl administrezi ca supliment alimentar, te vei bucura de multiplele beneficii pe care acesta le conferă organismului. Dintre aceste beneficii, enumerăm următoarele:
-acțiune antiinflamatoare nesteroidiană – se datorează în special curcuminului din compoziția turmericului, care inhibă activitatea unor enzime. Turmericul contribuie la reducerea inflamaților care sunt prezente în cele mai multe afecțiuni cronice, precum: cancerul, bolile cardiovasculare, sindromul metabolic, Alzheimer și alte boli degenerative. Este eficient și în caz de artrită reumatoidă sau boli inflamatorii intestinale. Ameliorează durerile.
-antioxidant eficient – curcuminoidele (în special curcuminul) neutralizează radicalii liberi și stimulează sistemul enzimatic antioxidant endogen, protejând țesuturile de procesele oxidative. Astfel, consumul de turmeric combate stresul oxidativ și peroxidarea lipidică a membranelor celulare, ce reprezintă cauzele principale ale îmbătrânirii și apariției diverselor afecțiuni sau boli.
-imunostimulent puternic – menține buna funcționare a sistemului imunitar.
-menține sau îmbunătățește sănătatea creierului – prin intermediul curcuminului, turmericul crește nivelul Factorului Neurotrofic Derivat al Creierului (BDNF), un tip de hormon de creștere ce acționează asupra creierului. Aceasta are ca efect reducerea proceselor degenerative ale creierului (întâlnite în demență sau Alzheimer), care sunt asociate cu un nivel scăzut al acestui factor. Îmbunătățește funcția memoriei și contribuie la dezvoltarea inteligenței, este regenerator și tonic nervos.
-protejează inima – consumul sau administrarea de turmeric îmbunătățește funcția endoteliului vascular și acționează ca un agent antiinflamator și antioxidant, având rolul de a proteja organismul și de a previne apariția bolilor cardiovasculare. Contribuie în special la tratarea cardiomiopatiei și a aritmiei.
-antitumoral – proprietățile anticanceroase ale turmericului, datorate curcuminului, aduc anumite modificări la nivel molecular, care pot ajuta la prevenirea sau tratarea cancerului. Unele studii au arătat faptul că turmericul poate genera apoptoză (moartea celulelor canceroase) și poate suprima sau reduce angiogeneza tumorală (creșterea unor noi vase de sânge în tumori) și apariția metastazelor.
-calmează durerile reumatice și crește mobilitatea articulară – datorită proprietăților antiinflamatorii ale turmericului, acesta contribuie la ameliorarea simptomelor specifice osteoartritei și artritei reumatoide, ce au la bază inflamația articulațiilor. Aceasta are loc atât prin administrare internă, cât și externă, sub forma unor cataplasme aplicate local, în zonele afectate.
-antidepresiv eficient – curcuminul poate îmbunătăți activitatea neurotransmițătorilor, precum serotonina și dopamina.
-menține fluiditatea sângelui – normalizează fluxul sanguin, prin reducerea agregării plachetare și normalizarea nivelului fibrinogenului. Turmericul previne formarea cheagurilor de sânge care ar putea genera probleme de sănătate grave, precum accidentele vasculare cerebrale, tromboza venoasă profundă sau embolism pulmonar.
-depurativ – contribuie la detoxifierea organismului, prin amplificarea enzimelor detoxifiante. Susține buna funcționare a ficatului, previne apariția tulburărilor hepatice.
-reglează nivelul de zahăr din sânge – menține nivelul glicemiei serice prin creșterea nivelului de insulină (stimularea celulelor beta-pancreatice) și scăderea rezistenței periferice la insulină. Indicat în cazurile de diabet.
-reglează nivelul colesterolului și a trigliceridelor, scade nivelul colesterolului „rău” (LDL).
-susține buna funcționare a sistemului digestiv – turmericul îmbunătățește digestia alimentelor și are un efect carminativ, de eliminare a gazelor intestinale. Menține flora intestinală. Unele studii susțin faptul că turmericul ar putea contribui la ameliorarea simptomelor colonului iritabil.
-contribuie la tratarea simptomelor gripei și răcelilor – pulberea de turmeric, extractele cu turmeric, pot trata afecțiunile respiratorii, eliminând unele simptome ale acestora, inclusiv febra.
-regenerator al pielii – îmbunătățește sănătatea pielii, previne deteriorarea celulelor și a îmbătrânirii pielii, accelerează procesul de absorbție a colagenului. Adăugarea turmericului în măștile faciale, împreună cu alte ingrediente, precum mierea și laptele, ajută la eliminarea ridurilor și cearcănelor, luminează tenul, reîntinerește pielea.
-reduce edemele și diminuează retenția de apă în organism
-antiseptic natural – turmericul previne sau înlătură infecțiile microbiene.
Cum poate fi administrat turmericul
Pentru a te bucura de spectrul divers de beneficii enumerat mai sus, poți folosi turmeric proaspăt sau pulbere de turmeric măcinat ori anumite suplimente cu turmeric, sub formă de capsule sau tinctură, în scop terapeutic.
De asemenea, poți adăuga pulbere de turmeric la unele mâncăruri, fie ele dulci sau sărate, atât pentru proprietățile sale nutritive, cât și pentru aroma deosebită și culoarea aurie pe care o conferă preparatelor în care este adăugat.
Cel mai adesea, turmericul se combină cu piper negru sau piper lung (Pippali) pentru a putea fi asimilat mult mai bine curcuminul din compoziția turmericului. De asemenea, se dizolvă foarte bine în uleiuri, fie că vorbim de uleiuri vegetale, precum uleiul de cocos sau de grăsimi animale, precum untul clarifiat (ghee). De asemenea, poate fi consumat cu lapte sau sucuri de fructe.
Poți folosi turmericul și extern, în ritualurile cosmetice, fiind un ingredient potrivit pentru măștile faciale care vizează menținerea sănătății și frumuseții pielii. De asemenea, turmericul întreține igiena orală. Există unele reţete ayurvedice de pastă de dinţi, în care turmericul se combină cu ulei de cocos şi alte ingrediente, pentru albirea dinţilor şi tratarea unor afecțiuni gingivale.
Opinii
Pareri Turmeric macinat 40g Eco Solaris
Spune-ne parerea ta despre acest produs si porneste discutia.