Semințe de in 300g Solaris
Descriere
Compoziția nutritivă a semințelor de in
Semințele de in sunt un ingredient nutritiv, bogat mai ales în grăsimi (aproximativ 42%) polinesaturate și mononesaturate, fiind una dintre cele mai importante surse, în special de acizi grași de tip Omega 3 (acid alfa-linoleic/ALA). Conține, totodată, și acizi grași Omega 9 (acid oleic) și Omega 6 (acid linoleic). De asemenea, semințele de in sunt o sursă importantă de fibre (27%), mai ales insolubile, dar și solubile și de proteine (18%), cu un conținut mic de glucide (aprox. 29%). Valorile sunt raportate la 100 g produs.
Aportul caloric al unei linguri de semințe de in (aproximativ 10 g) este de 53 de kilocalorii, respectiv 534 kilocalorii pentru 100 g de produs. Indicele glicemic al semințelor de in este mic și nu conțin gluten.
În ceea ce privește oligoelementele, semințele de in sunt bogate în vitamine și minerale, precum:
vitamine: din complexul B (B1 – în procent mare, B9, B6, B3, B5 și B2), vitamina K, E și C.
minerale: mangan, fosfor, magneziu, fier, calciu, potasiu, cupru, seleniu.
Alți compuși importanți ai semințelor de in sunt lignanii (cu rol antioxidant, dar și fitoestrogen), fitosterolii (rol de diminuare a colesterolului), precum și alți polifenoli antioxidanți (de exemplu, acid ferulic, tocoferoli).
Beneficiile semințelor de in
Popularitatea în creștere a semințelor de in se datorează beneficiilor multiple pe care acestea le conferă organsimului, beneficii care au făcut posibilă încadrarea acestora în lista superalimentelor. Te invităm să descoperi alături de noi cele mai importante beneficii ale consumului semințelor de in.
-susțin buna funcționare a sistemului digestiv – semințele de in conțin atât fibre solubile, cât și insolubile, ambele timpuri de fibre acționând în sens benefic asupra sistemului digestiv. Pe de-o parte, fibrele solubile conțin mucilagii și au rolul de a mări volumul scaunelor și de a încetini ritmul digestiei, reglând, totodată, nivelul de zahăr din sânge și nivelul colesterolului. De cealaltă parte, fibrele insolubile acționează ca un laxativ natural, îmbunătățesc peristaltismul intestinal, digestia și previn constipația, fiind utile și în cazul sindromului de colon iritabil.
-scad nivelul colesterolului „rău” – conform unui studiu, consumul timp de 3 luni a 3 linguri de pulbere de semințe de in măcinate a avut drept efect o scădere cu 17% a colesterolului total și cu aproximativ 20% a colesterolului „rău”. Acest efect se datorează conținutului bogat în fibre al semințelor de in, fibre care aderă la sărurile biliare și sunt apoi eliminate de organism. Pentru refacerea sărurilor biliare, colesterolul este extras din sânge și va fi folosit de ficat, întregul proces având rolul de scădere a colesterolului.
-reglează nivelul de zahăr din sânge – conținutul de fibre insolubile al semințelor de in determină o încetinire a eliberării zahărului în sânge și o scădere naturală a glicemiei. Sunt benefice în alimentația persoanelor cu diabet.
-conferă sănătate inimii – acizi grași de tip Omega 3, fibrele și lignanii au afecte benefice considerabile asupra inimii, putând preveni apariția afecțiunilor cardiovasculare. Conform unui studiu, consumul zilnic a unei cantități de 30 g de semințe de in, timp de 6 luni, a condus la scăderea presiunii sistolice și diastolice. Pe lângă rolul de reglare a tensiunii arteriale, acizii grași Omega 3 și în special lignanii pot micșora răspunsul inflamator al organismului, reducând inflamațiile de la nivelul arterelor și prevenind acumularea de plăci în artere (ateroscleroza). Sunt utile și în caz de aritmie și insuficiență cardiacă.
-pot reduce riscul apariției cancerului – lignanii din compoziția semințelor de in au proprietăți antioxidante și estrogenice, ce au fost asociate cu reducerea riscului de apariție a cancerului. Semințele de in conțin de 800 de ori mai mulți lignani decât alte alimente. Conform unor studii, consumul de semințe de in a contribuit la reducerea riscului cancerului la sân, cancerului de prostată și de colon. Lignanii și acizii grași de tip Omega 3, precum și alți compuși cu proprietăți antioxidante ce se regăsesc în semințele de in pot contribui la reducerea incidenței și dezvoltării tumorilor.
-pot ameliora simptomele menopauzei – rezultatele unui studiu realizat asupra unor femei aflate la menopauză a arătat că în cazul acestora, consumul de două ori pe zi a câte 2 linguri de semințe de in, combinate cu iaurt, cereale cu lapte sau suc, a redus apariția, dar și intensitatea bufeurilor cu până la 57%. Efectele maxime au fost constatate după 2 săptămâni de consum, iar concluziile studiului au corelat aceste efecte cu conținutul de lignani al semințelor de in, care a favorizat producția de estrogen, generând o reducere a simptomelor menopauzei.
-pot diminua simptomele artritei – lignanii și acizii grași de tip Omega 3 (ALA) au proprietăți antiinflamatorii, ce pot ameliora unele simptome precum durerile articulare și rigiditatea articulară, fiind benfice în caz de artrită reumatoidă, lupus.
-reglează greutatea corporală – conținutul bogat în grăsimi sănătoase și fibre conferă o senzație îndelungată de sațietate, prin încetinirea digestiei și activarea hormonilor ce controlează și suprimă în mod natural apetitul. Aceasta va avea ca efect, un consum mai mic de calorii în restul zilei și, implicit, o pierdere în greutate.
-efecte benefice asupra pielii – pulberea de in (făina din semințe măcinate de in) administrată extern, prin aplicații locale, împreună cu alte ingrediente sau doar cu apă (în cataplasme sau măști corporale ori faciale) contribuie la menținerea elasticității pielii, hidratează și previne ridurile și îmbătrânirea tenului. De asemenea, are un rol antiseptic și calmant.
Cum poți consuma semințe de in
Principalele modalități în care poți consuma semințe de in sunt fie întregi, fie măcinate. Dacă optezi pentru consumul de semințe de in întregi, e bine să le hidratezi înainte în apă sau să le lași câteva minute la hidratat chiar în amestecul în care le consumi, dacă acesta conține lichide (de exemplu, în iaurt). De asemenea, poți folosi semințe de in măcinate, preferabil chiar de tine, cu ajutorul unei rășnițe de cafea, pentru a obține o făină pe care o poți adăuga în blatul sau în compoziția unor deserturi vegane sau raw-vegane sau a unor biscuiți sau „pâinici” sănătoase.
Cele două modalități de consum enumerate anterior permit ca semințele de in să fie digerate. Dacă sunt consumate întregi, există o mare probabilitate ca ele să treacă prin intestine nedigerate, nutrienții acestora nefiind asimilați corespunzător în fluxul sanguin.
Semințele de in au un gust plăcut, destul de blând, și o aromă similară nucilor, fiind ingredientul ideal atât pentru mâncărurile dulci, cât și pentru cele sărate. Semințele de in maronii au o aromă mai puternică decât cele aurii. În funcție de intensitatea preferată, poți opta pentru una dintre cele două variante.
Poți folosi semințele de in ca atare, presărându-le peste salată sau integrându-le în dressing. De asemenea, poți apela la un mix de semințe oleaginoase. Amestecul „Semințe pentru salată” de la Solaris vine în întâmpinarea ta, cu un amestec de semințe oleaginoase, gustoase și cu efecte benefice asupra organismului, pe care le poți adăuga la salata favorită: semințe de susan, semințe de floarea soarelui, semințe de in maro, semințe de chia, semințe de pin, semințe de dovleac.
Adaugă semințe de in în cerealele cu lapte (în musli, granola ori fulgi de ovăz simpli, înmuiați în lapte), în iaurt, în sucuri sau smoothie-uri ori diverse shake-uri, pentru un mic dejun nu doar sănătos, ci și sățios. De asemenea, poți adăuga semințe/ făină din semințe de in în produsele de panificație: în pâine, peste covrigi, în diverse rețete de biscuiți (crackerși) sau lipii vegane/raw-vegane, în aluatul unor clătite sau în orice aluat în care ai nevoie de un liant.
Poți adapta rețetele clasice, înlocuind oul din compoziția acestora cu ajutorul unui „ou vegan” pe care îl poți obține foarte simplu, cu ajutorul unei linguri de făină de in amestecată cu trei linguri de apă fierbinte. Acest „ou vegan” are o calitate gelatinoasă și emulsifiantă și poate fi folosit ca agent de legare în unele produse care necesită coacere sau prăjire. Cantitatea poate fi adaptată până când aluatul respectiv este bine închegat.
Făina de in poate fi folosită cu succes în compoziția bomboanelor, a brioșelor, a unor batoane energizante vegane. De asemenea, este un liant excelent în rețetele de burgeri și chiftele vegetariene ori vegane. Semințele de in sunt un ingredient esențial în dieta cu un aport mărit de grăsimi sănătoase (dieta ketogenică).
Cum se păstrează cel mai bine semințele de in
Pentru a te bucura o perioadă cât mai lungă de semințele de in achiziționate, urmează instrucțiunile indicate pe ambalaj și respectă termenul de valabilitate. Păstrează semințele întregi într-un loc uscat, răcoros și întunecat, ferit de lumina directă a soarelui și de căldură. Poți fie să le lași în ambalajul orginal, fie să verși conținutul pungii într-un borcan, pe care îl vei închide cu un capac și îl vei depozita în cămară sau într-un loc uscat și răcoros.
Dacă ai achiziționat făină de in sau dacă ți-ai preparat propria făină de in, o poți păstra la frigider pentru câteva zile. Te sfătuim, însă, să o consumi sau să o folosești în cât mai scurt timp, pentru a evita râncezirea datorată descompunerii grăsimilor, în contact cu aerul.
Termenul de valabilitate al semințelor de in întregi este mai lung decât al pulberii/făinii obținute din semințele măcinate.
Contraindicații și precauții
O cantitate obișnuită, moderată, de până la 40-50g (4-5 linguri de semințe de in) în consumul zilnic nu este asociată în majoritatea cazurilor cu efecte adverse. Dacă sunt consumate în cantități mari și nu sunt însoțite de o cantitate suficientă de apă sau alte lichide, semințele de in pot provoca: balonare, gaze intestinale și diaree.
Pentru a evita aceste efecte nefaste, se indică o creștere gradată a aportului de semințe de in în alimentație și un consum adecvat de lichide, pentru o mai bună adaptare a organismului la consumul mărit de fibre. Se poate porni de la un consum zilnic de 10-20 g de semințe.
Consumul de in este contraindicat în cazul alergiei la in și diaree. De asemenea, se recomandă anumite precauții în ceea ce privește:
-femeile însărcinate, femeile care alăptează și copiii mici;
-dezechilibrele hormonale accentuate – mai ales pentru femei, din pricina fitoestrogenilor din compoziția semințelor de in.
-tratamentul anticoagulant – similar anticoagulantelor (de exemplu, warfarină sau aspirină), consumul de in diminuează coagularea sângelui, iar administrarea simultană a celor două ar putea crește riscul de sângerare. Unele surse indică oprirea consumului de in cu 2 săptămâni înainte de o operație chirurgicală.
-tratamentul antidiabetic – administrarea simultană a tratamentului antidiabetic alopat și a semințelor de in ar putea conduce la o scădere prea mare a glicemiei.
-tratamentul pentru scăderea tensiunii arteriale
-medicamentația anti-inflamatorie
Întrucât nu au fost realizate suficiente studii științifice care să indice cu exactitate categoriile susceptibile pentru a resimți efecte adverse în urma consumului de semințe de in, se recomandă ca în cazul unor afecțiuni și a unor tratamente alopate (în mod special pentru cele enumerate mai sus) să se solicite opinia avizată a unui medic, pentru a se putea stabili gradul de interacțiune al semințelor de in cu efectele tratamentului urmat.
Opinii
Pareri Semințe de in 300g Solaris
Spune-ne parerea ta despre acest produs si porneste discutia.