Sirop de arțar 187ml Solaris
Descriere
Ce este siropul de arțar
Aroma specifică, dulce cu nuanțe de caramel și consistența fină, mătăsoasă, recomandă siropul de arțar ca un ingredient unic, un îndulcitor delicios și, totodată, un înlocuitor sănătos al zahărului rafinat, în alimentația ta.
Siropul de arțar provine din seva arborelui de arțar (Acer), care este extrasă din trunchiul arborelui, din stratul imediat următor scoarței acestuia. Procesul de recoltare începe, de regulă, la sfârșitul lunii februarie și continuă până la mijlocul lunii aprilie. Arțarii depozitează în rădăcini și în trunchi amidon care, în timpul iernii, este transformat în zahăr și apoi este transferat în sevă, având rolul de a proteja arborii împotriva temperaturilor scăzute.
Deși există mai mult de 100 de specii de arțar, pentru obținerea siropului de arțar este folosită îndeosebi seva ce provine de la arțarul de zahăr, arțarul negru și arțarul roșu. Sunt necesare 40 de galoane de sevă pentru a obține un galon de sirop de arțar, acesta fiind motivul pentru care prețul siropului de arțar este mai mare decât al unor alți îndulcitori. Seva extrasă din scoarța arborelui de arțar este ulterior concentrată prin reducerea conținutului ridicat de apă, în urma unui proces termic, obținându-se astfel siropul de arțar.
Principalii producători de sirop de arțar la nivel mondial sunt Canada (îndeosebi în Quebec) – aproximativ 80% din producția mondială și Statele Unite ale Americii (în special în Vermont). Fiecare dintre aceste două state deține un sistem propriu de clasificare și gradare a siropului de arțar.
Istoria siropului de arțar dezvăluie originea nord-americană a acestuia. Conform unei legende străvechi, siropul de arțar a fost descoperit întâmplător, de către o femeie din tribul amerindian Iroquois care a observat mirată cum vasul lăsat la baza unui arțar s-a umplut peste noapte cu un lichid dulce. Lichidul provenea din arborele în care, doar cu o seară înainte, soțul ei își înfipsese toporișca. A doua zi, soţul a plecat la vânătoare, astfel că a smuls toporişca din truchiul arborelui. Din locul respectiv a început să curgă un lichid dulce. Soția a folosit respectivul lichid la pregătirea unei hrane delicioase, apreciate de către soțul acesteia.
Valorile nutriționale ale siropului de arțar
Tabelul nutrițional al siropului de arțar ne indică un îndulcitor mult mai sănătos și cu mai multe substanțe nutritive decât zahărul alb. Principalii macronutrienți sunt, bineînțeles, glucidele, în proporție de 66%, în special de zaharuri (sucroză/zaharoză) - 60% și apă (33%). Se regăsesc, totodată, dar în cantități infinitezimale, grăsimi și proteine (între 0 și 1%) și sare (0,05%).
Aportul caloric al siropului de arțar este de aproximativ 27 kilocalorii pentru o lingură de sirop de arțar (aprox 10g), respectiv 270 kcal/100 g de produs, iar indicele glicemic este de 54, un indice mediu spre mic. Atât valoarea aportului caloric, cât și cea a indicelui glicemic indică valori mult mai mici decât ale zahărului alb.
Siropul de arțar conține aproximativ 24 de antioxidanți, în special polifenoli (de exemplu, quebecol), flavonoide, acizi organici, aminoacizi, dar și unii micronutrienți, precum:
vitaminele B2 (în special), B1, B3 și B5;
minerale – în special mangan, dar și calciu, zinc, potasiu, magneziu, fier.
Proprietățile siropului de arțar
Siropul de arțar pur canadian este clasificat în funcție de culoarea acestuia, de claritate (transluciditate), densitate și de intensitatea aromei, de notele de gust secundare. Un factor cheie ce influențează aceste trasături caracteristice este reprezentat de sezonul de recoltare. În funcție de momentul extragerii sevei, siropul de arțar va avea particularități diferite și va fi clasificat în funcție de diferite grade.
Dacă îți dorești un sirop de arțar natural, obținut din sevă de arțar, fără alte adaosuri, aditivi sau conservanți, magazinul online Solaris îți stă la dispoziție cu următoarele produse:
Sirop de arțar de grad A (Solaris)
Sirop de arțar bio/ecologic de grad A (Longevita)
Uzual, siropul de arțar este păstrat într-un recipient opac, ce are rolul de a împiedica deteriorarea acestuia în contact cu lumina.
Beneficiile siropului de arțar
Siropul de arțar este un îndulcitor natural, bogat în antioxidanți, care poate să confere anumite beneficii atunci când este integrat într-o cantitate moderată, în alimentație. Poate înlocui și este recomandat să înlocuiască îndulcitori cu efecte nocive asupra organismului, cum este zahărul alb rafinat. Te invităm să descoperi alături de noi câteva dintre beneficiile consumului de sirop de arțar:
-acțiune antioxidantă – siropul de arțar este bogat în antioxidanți, în special în compuși polifenolici ce sunt eficienți în combaterea acțiunii radicalilor liberi și a stresului oxidativ. Previne deteriorarea celulară, îmbătrânirea și apariția unor boli precum diabetul sau cancerului.
-antiinflamator – datorită antioxidanților din compoziție, siropul de arțar reduce inflamația și previne sau ameliorează unele simptome ale afecțiunilor cardiovasculare, ale artritei sau ale sindromului de colon iritabil.
-întărește sistemul imunitar prin intermediul zincului și manganului, dar și a antioxidantului „quebecol” din compoziția siropului de arțar, acestea având o acțiune benefică asupra sistemul imunitar.
-benefic pentru sistemul reproducător masculin – unele minerale din siropul de arțar (în special zincul) au un rol important în susținerea sănătății aparatului reproducător masculin, prevenind mărirea prostatei, cancerul de prostată. Conținutul bogat în mangan ajută, de asemenea, la producerea unor hormoni sexuali.
-susține metabolismul energetic – prin intermediul procentului mare de mangan, care are rolul de a stimula atât eliberarea, cât și acumularea de energie.
-conferă sănătate și tinerețe pielii – datorită efectului antiinflamator și hidratant al siropului de arțar. Poți folosi siropul de arțar combinat cu iaurt sau lupte, fulgi de ovăz și miere, pentru a crea o mască naturală ce poate nu doar hidrata pielea, ci și reduce bacteriile și unele semne ale iritației.
-îndulcitor natural, substitut sănătos pentru zahărul alb – siropul de arțar are un indice glicemic, un aport caloric mai mic decât zahărul și un conținut semnficativ mai mare de oligoelemente și antioxidanți decât zahărul. De asemenea, consumat în cantități moderate, nu are efecte nocive asupra stării de sănătate și nu provoacă dependență, precum zahărul.
-benefic pentru sănătatea digestivă – diminuează balonarea și gazele intestinale, crampele, previne constipația, simptome care sunt adeseori asociate, în schimb, cu consumul de zahăr alb.
-previne deficiența de mangan – un mineral esențial pentru dezvoltarea și sănătatea oaselor și care favorizează vindecarea rănilor.
-potențial efect neuroprotector – conform unor studii, poate reduce riscul apariției afecțiunilor neurodegenerative, precum Alzheimer.
Cum se poate consuma siropul de arțar – metode de utilizare
Poți folosi siropul de arțar ca un îndulcitor pentru diverse băuturi: de la ceai, la cafea, ciocolată caldă, limonadă, lapte sau lapte vegetal.
De asemenea, poți înlocui zahărul din deserturile favorite cu sirop de arțar. Poți substitui o cană de zahăr granulat cu 2/3 cană de sirop de arțar, ajustând și reducând corespunzător cantitatea de lichide din compoziție, pentru a crea o variantă mult mai sănătoasă a dulciurilor și preparatelor de patiserie pe care le îndrăgești încă de când erai un copil.
Întrucât rezistă la temperaturi înalte (spre deosebire de miere care, în aceste condiții, devine toxică pentru organism) poate fi folosit cu succes la prepararea prăjiturilor, diverselor plăcinte sau brioșe, în compoziția checului sau a cozonacului.
Poți apela la sirop de arțar și atunci când îți dorești un topping dulce sau o glazură delicioasă, cu aromă specifică de arțar, pentru gaufre, vafe, clătite (americane sau nu), musli sau la pâinea prăjită și unsă cu unt. Poți adăuga sirop de arțar și la fulgii de ovăz cu lapte, la iaurt, diverse compoturi de fructe, salate de fructe ori diverse smoothie-uri, la înghețată.
O modalitate inedită (în special pentru gastronomia românească) poate fi să folosești siropul de arțar în compoziția unor dressing-uri, a unor sosuri dulci-acrișoare pentru diverse preparate, în marinade sau diverse vinegrete dulci.
Contraindicații și precauții pentru consumul de sirop de arțar
Întrucât conține până la 60% zaharuri, în pofida tuturor celorlalte beneficii menționate, îți recomandăm un consum moderat de sirop de arțar, precum și de orice alt îndulcitor natural. Consumat în exces, poate conduce la obezitate, diabet și afecțiuni cardiovasculare.
În doze mici, siropul de arțar poate fi consumat de majoritatea persoanelor, contraindicat fiind doar în următoarele cazuri:
-diabet – siropul de arțar furnizează corpului carbohidrați, în special sub formă de zaharuri, fără aport de fibre asociat. Ca rezultat, integrarea în alimentație a siropului de arțar poate provoca fluctuații în ceea ce privește glicemia și nivelul de insulină, putând provoca anumite efecte adverse persoanelor cu diabet.
-obezitate – conținutul mare de zaharuri poate conduce la creșterea în greutate, facilitând acumularea de grăsime corporală. Deși în decursul timpului, siropul de arțar a făcut parte din diverse diete pentru slăbit, în special în dieta cu lămâie și sirop de arțar, acesta nu este un ingredient care, de sine stătător, să poată conduce la pierderea sănătoasă în greutate.
Dieta cu sirop de arțar, suc de lămâie, apă și piper cayenne este o dietă restrictivă care constă exclusiv în consumul a 4 litri pe zi dintr-o limonadă rezultată din combinația acestor ingrediente. Deși poate avea efecte imediate de pierdere în greutate, întrucât persoana revine la stilul de viață nesănătos de dinainte de a ține acest regim, efectul de yo-yo va face să fie recuperate toate aceste kilograme (uneori chiar și mai multe) care fuseseră pierdute prin intermediul dietei.
De asemenea, întrucât poate afecta sănătatea orală (precum majoritatea îndulcitorilor), crescând nivelul de aciditate, hrănind și contribuind la multiplicarea bacteriilor de la nivelul cavității bucale, se indică anumite precauții, mai ales în cazul persoanelor care prezintă carii dentare.
La ce se folosește siropul de arțar?
Siropul de arțar se folosește mai ales ca glazură sau topping pentru clătite, gaufre (vafe), și înghețată. Poate fi adăugat în compoziția unor prăjituri și checuri, în produse de panificație. Îndulcește cu o aromă fină de caramel ceaiul, cafeaua, ciocolata caldă, laptele și alte băuturi naturale.
Ce indice glicemic are siropul de arțar?
Potrivit Foodstruct, siropul de arțar are un indice glicemic redus, cu valoarea de 54.
Ce proprietăți are siropul de arțar?
Siropul de arțar are proprietăți antioxidante. Conform unui studiu, conține peste 24 de compuși polifenolici, eficienți în combaterea efectelor nocive ale radicalilor liberi și stresului oxidativ. Are acțiune antiinflamatoare și aduce beneficii pentru sistemul imunitar datorită zincului, manganului și quebecolului din compoziție.
Opinii
Pareri Sirop de arțar 187ml Solaris
Spune-ne parerea ta despre acest produs si porneste discutia.